دانشنامه

  • 95
  • 448 مرتبه
معرفی انواع کامیون

معرفی انواع کامیون

دوشنبه 07 شهریور 1401


کامیون به انگلیسی  Truck  یا   Lorry  جزو وسایل نقلیه باری می باشد که قسمت بارگیر آن به صورت پیوسته به کشنده متصل می باشد. کاربرد کامیون ها بیشتر در ترابری کالا و مواد سنگین می باشد. این نوع از وسیله نقلیه قادر است که تا 6 تن بار و حتی بیشتر را حمل کند.
اما در تعاریف تخصصی کمی متفاوت تر ارائه می شود، به این صورت که به وسیله ای که برای حمل و نقل زمینی بارهای سنگین استفاده می شود کامیون می گویند.

انواع کامیون ها بر اساس محور:
-    وانت بار:  اگر بخواهیم به کوچک ترین وسیله نقلیه حمل بار اشاره کنیم باید وانت بار را معرفی کرد، از این خودرو معمولا برای حمل بار های کوچک و سبک استفاده می شود.
-    وانت نیسان : وانت نیسان تقریبا مشابه مدل قبلی می باشند با این تفاوت که می توانند ظرفیت بار بیشتری را حمل کنند. این وسیله حمل و نقل می تواند تا مقدار 2 تن بار جابجا کند. توجه داشته باشید که تمامی وانت های دارای شاسی قوی همانند زامیاد در این دسته قرار می گیرند.
-    خاور یا کامیونت : ماشین هایی که بتوانند بار هایی باز وزن 3 تن و نهایت 6 تن را جابجا کنند در این دسته قرار می گیرند. خاور ها دارای مدل های مختلفی هستند که عمده ترین آن ها عبارت است از: انواع کامیونت، هیواندا، مسقف و روبار.
-    خودرو ون باری: وسیله نقلیه ای می باشد که اتاق راننده و اتاق بار به صورت دو محفظه جدا می باشند که بر روی یک شاسی نصب شده است. ظرفیت حمل بار آن ها بین 3.5 و 5 تن است.
-    لوری: این وسیله نقلیه نیز همانند قبلی می باشد و تنها تفاوت آن ها در این است که میزان تحمل بار آن بین 5 و 6 تن است.
-    کامین تک محور: کامیون هایی که در قسمت انتهایی ان ها تنها یک محور قرار دارد را به عنوان کامیون های تک محور معرفی می کنند. ظرفیت تحمل بار این کامیون ها 10 تن است. از نظر ظاهری نیز طول اتاق آن ها بین 5.7 و 6 متر است.
-    کامیون جفت محور: کامیون هایی که در قسمت انتهایی آن ها دو محور قرار دارد را به عنوان کامیون جفت معرفی می کنند. این مدل این قدرت را دارند که تا میزان 15 تن بار را تحمل کنند. نام های دیگری که برای این کامیون استفاده می شود شامل: کامیون جفت، کامیون 10 چرخ و کامیون 15 تن است.
-    تریلی :به ماشین های سنگینی که انواع بارکش را را حمل می کنند تریلی گفته می شود، در ایران معمولا از تریلی های تک محور و جفت محور استفاده می شود. به قسمت کشنده تریلی کله گی یا اسب گفته می شود. تریلی ها بسته به میزان بارکش و نوع کشنده ای که دارند برای بارهای بیشتر از 15 تن استفاده می شود، حداکثر باری که توسط ان ها جابجا می شود 22 تن است اما این توانایی را دارند که تا وزن 25 تن را نیز تحمل کنند.
برای دسته بندی تریلی ها بر اساس نوع بارکش می توان عمل کرد، که در این صورت در دسته های تریلی کفی، تریلی لبه دار، ترانزیت و … قرار داده می شوند.

انواع کامیون ها بر اساس نوع اتاق
-    کامیون اتاق دار :این دسته از کامیون ها  که به عنوان خاور روباز نیر شناخته می شوند، دارای دیوار هایی هستند که حداکثر ارتفاع آن ها از کف اتاق 1.5 متر می باشد. در زمان صدور بارنامه برای این کامیون ها از اسم خاور اتاق دار استفاده می شود. این مدل جزو پرکاربردترین می باشد که استفاده های بسیاری از آن می شود. در کارهایی مثل: حمل مصالح، حمل برنج، حمل کارتن، حمل میوه، حمل بار، حمل علوفه و … از این مدل کامیون استفاده می شود.
-    کامیون لبه دار :به کامیون هایی که دیواره های آن ها به صورتی باشد که ارتفاع آن ها از کف اتاق 80 سانتی متر باشد و دیواره های کناری قابلیت باز و بسته شدن را داشته باشند کامیون لبه دار گفته می شود. البته این مدل با اسم های دیگری مثل تریلی بغل بازشو یا خاور بغل بازشو نیز معرفی می شود. معمولا از این مدل برای بارهایی استفاده می شود که عملیات بارگیری توسط لیفتراک انجام می شود زیرا دیواره های بغل آن امکان باز شدن دارد و به راحتی می توان عملیات بارگیری را انجام داد.
-    کامیون تیغه دار :با توجه به ظاهری که برای این مدل از کامیون ها استفاده می شود نمی توان برای حمل و نقل های معولی از آن ها استفاده کرد، معمولا کاربرد آن ها به جهت حمل کانتینر های 20 یا 40 فوت می باشد.
-    کامیون های کفی :به کامیون هایی که قسمت های بارکش آن ها دارای دیواره نمی باشد کامیون کفی گفته می شود. برخی از مدل های خاور کفیريال کامیون تک کفی و کامیون جفت کفی نیز وجود دارد که خیلی کم از آن ها استفاده می شود و بیشترین ماشین های کفی که مشاهده می کنید همان تریلی کفی می باشد.
موارد استفاده از این مدل کامیون برای بارهایی است که توسط لیفتراک حمل می شود. به صورت مثال برای حمل سنگ، بار های پالتی و خودروهای سنگین از این مدل کامیون استفاده می شود.
-    کامیون سقف دار :کامیون هایی که قسمت بار آن به صورت محفظه سرپوشیده باشد را کامیون سقف دار می گویند. مزیت استفاده از این مدل در این است که قسمت های بار آن پوشیده شده است و می توان آسوده خاطر بود که بار قرار داده شده در امان است.
این کامیون برای کارهایی مثل: حمل و نقل اثاثیه، حمل مبلمان و … از این مدل استفاده می شود. یعنی وسایل هایی که لازم است در یک مکان بسته قرار بگیرند تا از هرگونه آسیب جلوگیری شود.
-    کامیون های یخچال دار : قسمت بار این کامیون از یخچال هایی استفاده می شود که این قابلیت را ایجاد می کند تا برای حمل مواد غذایی مثل گوشت یا لبنیات از این مدل کامیون استفاده کرد.
-    کامیون تانکر :کامیون هایی که قسمت باربری آن ها مخصوص حمل مواد مایع می باشد را کامیون های تانکر می نامند. برای استفاده از این کامیون های تانکر به میزان ظرفیت مخزن آن نگاه می کنند.
معمولا برای حمل مواد غذایی به سراغ مدل هایی می روند که جنس تانکر آن ها از استیل می باشد. پر کاربرد ترین کامیون های تانکر عبارت است از: تانکر روغن مایع، تانکر بنزین، تانکر آب، تانکر روغن های صنعتی، تانکر حمل شیر، تانکر روغن خوراکی و …
-    کامیون بونکر :کامیون هایی که مخزن بار آن ها دارای فضای بسته می باشد و برای حمل مواد شکل پذیر مثل سیمان استفاده می شوند را کامیون بونکر نام گذاری می کنند. معمولا برای حمل و نقل جامدات از این مدل کامیون استفاده می شود.
-    کامیون ترانزیت یا چادری :کامیون هایی که قسمت بار آن ها توسط برزنت ها پوشیده می شود جزو این دسته قرار می گیرند، معمولا برای حمل و نقل بار های گمرکی و صادراتی از این مدل استفاده می شود.
-    تریلی جامبو :این مدل دقیقا مشابه به مدل قبلی می باشد که توضیح دادیم، در بخش باربری این مدل نیز از چادر استفاده می شود و تفاوتی که بین آن ها وجود دارد در این است که جامبو می تواند حجم بیشتری از کالا را بارگیری کند.
-    کامیون بوژی :بوژی که به عنوان کامیون هزار چرخ و ارابه نیز نام گذاری می باشد، نوعی از کامیون ها می باشد که دارای محور متناسب با میزان بار است و تنها برای حمل بارهای سنگین استفاده می شود. به این دلیل به سراغ این مدل می روند که میزان فشار وارد شده بر روی جاده ها، راه آهن کم تر شود.

 

اخبار مرتبط